Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Od złącza do domu.jaki przewód?
Autor Wiadomość
Powracający 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 45
Skąd: Gniazdo
Wysłany: 03-04-10, 08:51   Od złącza do domu.jaki przewód?

Mam kłopot dlaczego w energetyce kręca nosem gdy od złącza do domu poprowadzi się przewód 5 a nie 4 żyłowy skoro jest zacisk.Ponoć są na to jakieś normy.cytuje pana z ZE po naszym zdziwieniu,że mogą oni tego nie odebrać jak będzie 5 żył."proszę sobie poszukać wszystko jest napisane w PN".poproszę o poradę jeśli ktoś jest w stanie pomóc.pozdrawiam
_________________
Uczę się ,aby zrozumieć ,a nie wykuć na blache!
 
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 03-04-10, 10:44   

A gdzie to złącze? Napisz wszystko uczciwie, a nie jak dla wróżki. A zacisk gdzie? Ja np. mam zacisk w pięści.
Ni cholery nie rozumiem z tego co napisałeś.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
Powracający 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 45
Skąd: Gniazdo
Wysłany: 04-04-10, 14:58   Jaki przewód

Złącze jest przed domem w płocie(z dostępem dla ZE od drogi).Pracownik Energetyki powiedział,że powinien być poprowadzony przewód od złącza do rozdzielni w domu 4*4 (np;"16") ,a nie 4*5 ,i mówi coś o polskiej normie,że niby ta tak nakazuje.Podsumowując może nie odebrać z takim przewodem.
p.s ("...w pięści"? nie rozumiem-poproszę o wyjaśnienie)
_________________
Uczę się ,aby zrozumieć ,a nie wykuć na blache!
 
 
     
verus
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-10, 15:32   

Witam.
Gdy 10mm to 5 żył, jeśli wyżej np. 16mm może być 4 żyły.
Przy rozdziale PEN na PE i N w złączu do domu leci TN-S przewodem 5x10mm.
Przy rozdziale PEN na PE i N w rozdzielnicy do domu leci TN-C przewodem 4x16mm.
Lepsze rozwiązanie to rozdział w rozdzielnicy bo wtedy GSU mamy w domu.
 
     
Powracający 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 45
Skąd: Gniazdo
Wysłany: 04-04-10, 21:24   Jaki przewód

chodzi o to ,że nie było mowy o przekroju.tylko obowiązek stosowania wyłącznie 4*... ,bez względu na przekrój, ponieważ tak nakazuje PN. #-o .normalnie mam kocioł w głowie :? .nie lubię cwaniactwa powiedział by dokładnie dlaczego i kropka,a tak nie wiem o co tu chodzi
_________________
Uczę się ,aby zrozumieć ,a nie wykuć na blache!
 
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 04-04-10, 21:27   

verus napisał/a:
Witam.
Gdy 10mm to 5 żył, jeśli wyżej np. 16mm może być 4 żyły.
Przy rozdziale PEN na PE i N w złączu do domu leci TN-S przewodem 5x10mm.
Przy rozdziale PEN na PE i N w rozdzielnicy do domu leci TN-C przewodem 4x16mm.
Lepsze rozwiązanie to rozdział w rozdzielnicy bo wtedy GSU mamy w domu.


Ale głupoty piszesz.

PS.
Cytat:
Uczę się ,aby zrozumieć ,a nie wykuć na blache!

I słusznie. Ale widocznie tylko założenie. A co z praktyką? Zacznij od stosowania odstępu po przecinku.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
pit455 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: G-ów
Wysłany: 04-04-10, 21:35   Re: Jaki przewód

Powracający napisał/a:
chodzi o to ,że nie było mowy o przekroju.tylko obowiązek stosowania wyłącznie 4*... ,bez względu na przekrój, ponieważ tak nakazuje PN. #-o .normalnie mam kocioł w głowie :? .nie lubię cwaniactwa powiedział by dokładnie dlaczego i kropka,a tak nie wiem o co tu chodzi

W naszym RD nie ma różnicy czy położysz kabel 4 czy 5 żyłowy. Jedyne co jest ważne dla kabla 5 żyłowego, to nie można do uziemienia w ZK podłączać żyły PE. Uziemienie to musi odbiorca zrobić sam w swoim zakresie.
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 04-04-10, 21:48   Re: Jaki przewód

pit455 napisał/a:

W naszym RD nie ma różnicy czy położysz kabel 4 czy 5 żyłowy. Jedyne co jest ważne dla kabla 5 żyłowego, to nie można do uziemienia w ZK podłączać żyły PE. Uziemienie to musi odbiorca zrobić sam w swoim zakresie.


To napisz dokładniej co tam można podłączyć w takim razie.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
verus
[Usunięty]

Wysłany: 04-04-10, 22:13   

siekierowy napisał/a:
Ale głupoty piszesz

Konkretnie z tymi głupotami mądralo :?:
 
     
Powracający 
Uczestnik forum


Wiek: 38
Dołączył: 30 Mar 2009
Posty: 45
Skąd: Gniazdo
Wysłany: 05-04-10, 08:09   

Powracający napisał/a:



PS.
Cytat:
Uczę się ,aby zrozumieć ,a nie wykuć na blache!

I słusznie. Ale widocznie tylko założenie. A co z praktyką? Zacznij od stosowania odstępu po przecinku.



Kilka zasad już znam (wystarczy przeczytać mój nick :mrgreen: ).Zwłaszcza grzecznościowych.Jak coś mnie nie interesuje
...to nie przeszkadzam :-&
_________________
Uczę się ,aby zrozumieć ,a nie wykuć na blache!
 
 
     
pit455 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: G-ów
Wysłany: 05-04-10, 21:26   Re: Jaki przewód

siekierowy napisał/a:
pit455 napisał/a:

W naszym RD nie ma różnicy czy położysz kabel 4 czy 5 żyłowy. Jedyne co jest ważne dla kabla 5 żyłowego, to nie można do uziemienia w ZK podłączać żyły PE. Uziemienie to musi odbiorca zrobić sam w swoim zakresie.


To napisz dokładniej co tam można podłączyć w takim razie.


Układ jest prosty -w przypadku gdy to jest nowa umowa przyłączeniowa (ZK oraz szafka pomiarowa budowana jest w linii ogrodzenia). W szafce pomiarowej jest licznik i wyłącznik typu FR. Pod tego FR-a podpinasz swój wiz (4 żyły). Jeżeli masz kabel 5 żyłowy, to żyła PE pozostaje nie podpięta. Uziemienie ochronne odbiorca wykonuje w swoim zakresie.
W przypadku gdy ZK jest w linii ogrodzenia, a licznik w budynku, wówczas w ZK podpinane są 4 żyły, a uziemienie PE odbiorca również wykonuje już u siebie poza ZK.
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-04-10, 21:32   

Mylisz się kolego pit455 kolejny raz .
 
     
Johny Bravo 
Uczestnik forum


Pomógł: 48 razy
Wiek: 40
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 396
Skąd: internet
Wysłany: 05-04-10, 21:41   

pit455 napisał/a:
Układ jest prosty -w przypadku gdy to jest nowa umowa przyłączeniowa (ZK oraz szafka pomiarowa budowana jest w linii ogrodzenia). W szafce pomiarowej jest licznik i wyłącznik typu FR. Pod tego FR-a podpinasz swój wiz (4 żyły). Jeżeli masz kabel 5 żyłowy, to żyła PE pozostaje nie podpięta.


To jak wytłumaczysz mi taka sytuację.
U mnie w mieście 4 żyłowego WLZ energetyka nie podepnie (wymagany 5-żyłowy), a gdy przekroczę magiczną rzekę to już tej 5 żyły nie podepną (i chcą WLZ 4 żyłowy). W obu przypadkach licznik na granicy działki od strony ulicy.

Pozdrawiam

PS. Myślę, że to pytanie, powinno wystarczyć autorowi wątku jako odpowiedź
_________________
Johny Bravo
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 05-04-10, 21:53   

Johny Bravo napisał/a:
To jak wytłumaczysz mi taka sytuację.

... :-k :-k :-k ...może zachmurzenie albo ogólnie złe ciśnienie/parcie..?? :-k :-k
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
pit455 
Uczestnik forum


Pomógł: 15 razy
Wiek: 47
Dołączył: 22 Lut 2009
Posty: 107
Skąd: G-ów
Wysłany: 06-04-10, 00:00   

Elektromonter2 napisał/a:
Mylisz się kolego pit455 kolejny raz .

A konkretniej??

Johny Bravo napisał/a:

To jak wytłumaczysz mi taka sytuację.
U mnie w mieście 4 żyłowego WLZ energetyka nie podepnie (wymagany 5-żyłowy), a gdy przekroczę magiczną rzekę to już tej 5 żyły nie podepną (i chcą WLZ 4 żyłowy). W obu przypadkach licznik na granicy działki od strony ulicy.

Pozdrawiam

PS. Myślę, że to pytanie, powinno wystarczyć autorowi wątku jako odpowiedź


Dlatego w pierwszym swoim poście napisałem jak t wygląda w naszym RD, a jak wiemy z praktyki -"co RD to obyczaj". Jeżeli u ciebie od początku wymagają kabel 5 żyłowy to niech dadzą ci to na piśmie, że tak ma być. Później będziesz miał podkładkę jak zmienią zdanie.
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group