Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy odpowiednim zabezpieczeniu instalacji
Autor Wiadomość
jureczeknowy 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-04-10, 21:32   Pomoc przy odpowiednim zabezpieczeniu instalacji

Witam jestem w trakcie budowy i nie mam pojęcia o elektryce ale mam elektryka z polecenia sąsiadów .Problem polega na tym że przyglądam się jego pracy i cos mi w tym nie pasuje bo czytałem trochę tematów na forum.
Dom ma około 350m2. częsci mieszkalnej i opisze jakie obwody zrobił mi elektryk a was proszę o opinie i co zmienić.
oświetlenie parter
oświetlenie piętra
oświetlenie garażu
oświetlenie zewnątrz
gniazda salon
gniazda piętra
gniazda zmywarki
gniazda kuchni
gniazda łazienki
kuchenka elektr+piekarnik.
Na dole będzie salon, jadalnia ,kuchnia pom.gosp i w przyszłości tam klimatyzacja,toaleta mała łazienka duża, 2 sypialnie , garaż , kotłowania.
Na pietrze łazienka, pralnia, rekuperator, pracowania, 4 pokoje, garderoba.
Poproszę jak można o jakiś schemat jak to powinno być zrobione i jakie zabezpieczenia powinien zastosować , nawet za mała rozdzielnia mi się wydaje bo ma 3 pola tylko.
Z góry dziękuje .Pozdrawiam
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 02-04-10, 21:37   

jureczeknowy napisał/a:
jestem w trakcie budowy


Witam,
Kolega już sobie odpowiedział,musi być projekt budowy,schemat elektryczny,wytyczne z ZE, ... :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
jureczeknowy 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-04-10, 21:58   

elektryk mi rozpisał na kartce jak to zrobi i nie mam pojęcia kolego czy to będzie dobrze
 
     
czarek04.02 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 167 razy
Dołączył: 13 Sty 2009
Posty: 1156
Skąd: Bolesławiec
Wysłany: 02-04-10, 22:03   

Proszę wrzucić skan tego co napisał elektryk lub napisać samemu,zawsze ktoś pomoże...co nie zmienia faktu,że gotowy projekt już jest,wynika on z budowy domku(co nie oznacza,że jest dobry,inaczej Tobie odpowiada ze względów praktycznych,finansowych, ...) :roll:
_________________
RCD...nie jest panaceum na wszystko!?:)
Jak Ci pomogłem...zaznacz proszę,jak nie...również daj mi znać!:)

Pozdrawiam serdecznie,
czarek04.02
   
     
jureczeknowy 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 02-04-10, 22:24   

podsyłam to co mi dał elektryk

elektryka.jpg
schemat
Plik ściągnięto 578 raz(y) 49,72 KB

 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 03-04-10, 09:52   

Ja mam parę uwag.
WG przyjmij o nieco większym prądzie znamionowym, na przykład 63A.
Obwody są popodłączane bałaganiarsko. Jednofazowe i trójfazowe obwody są podłączone pod trójfazowe wyłączniki różnicowo-prądowe (RCD).
Dla jednofazowych obwodów stosujemy jednofazowe RCD. Temat był już wielokrotnie omawiany na forum.
Czyli:
- dla obwodu kuchenki i gniazda trójfazowego jedno trójfazowe RCD (raczej o prądzie znamionowym 40A a nie 25A),
- dla obwodów jednofazowych trzy RCD jednofazowe też o prądzie znamionowym 40A. Oczywiście zabezpieczenia nadprądowe pogrupowane pod kolejnymi RCD. Pod jednofazowymi RCD dołóż po jednym (czyli razem trzy) zabezpieczeniu nadprądowym rezerwowym, mogą się przydać pod dziś nieprzewidziane obwody. Przy okazji, policz ile jest gniazd na jednym obwodzie, zwykle stosujemy zasadę nie więcej niż dziesięciu.
Przewód uziemiający (bednarkę) doprowadź bezpośrednio do GSU. Złącze kontrolne niczemu nie służy poza wprowadzaniem niepotrzebnego styku a może być szkodliwe gdyby skorodowało. Z odłączaniem uziemienia do pomiarów elektryk sobie poradzi bez tego.

P.S. Jeśli piekarnik planujesz oddzielny a płytę kuchenki oddzielną to do piekarnika warto przewidzieć osobny obwód jednofazowy zakończony gniazdem 16A (trójfazowy oczywiście do płyty).
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Warszawa
Wysłany: 03-04-10, 10:14   

Zgadzam się z kolegą mar_cik , ale mam jeszcze wątpliwości co do ochronników , ponieważ nie mogę odczytać ich parametrów . Rozdzielnica musi być dość duża , by pomieścić całą aparaturę . ( te 3 moduły to chyba żart ze strony elektryka ).
Elektryk zapomiał o gniazdku ( obwodach ) do pralki oraz ogrzewacza wody / boljera / termy ..., a to już duży błąd
Kurka wodna tych obwodów jest strasznie mało .... Ja w swoim domu mam chyba ze 20 sztuk .



POZDRO ŚWIĄTECZNE
  
 
     
Deks
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Dołączył: 08 Cze 2006
Posty: 169
Wysłany: 03-04-10, 10:20   

Coś skromnie jak na dom 350m2.
mar_cik napisał/a:
dla obwodów jednofazowych trzy RCD jednofazowe też o prądzie znamionowym 40A

Dokładnie.
jureczeknowy napisał/a:
gniazda salon
gniazda piętra
gniazda zmywarki
gniazda kuchni

Ile jest gniazd na poszczególnych obwodach?
 
     
jureczeknowy 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-04-10, 10:38   

dziękuje koledzy liczyłem że na obwodach na jednym obwodzie liczyłem ze salon i jadalni jest połączony z 2 sypialniami na dole i jest 18 gniazd.
a na gorze 15 na jednym obwodzie 4 pokoje i garderoba.
Przepraszam ale nie dodałem ze jeszcze nie wszystko zrobione jest w trakcie prac i pewnie jeszcze coś się może u niego pozmieniać i może dojdzie do obwodu gniazd jak widzę z jego projektu .
Możecie mi podesłać schemat taki bym mu go dał i żeby wszystko zmienił bo tak nie może być przecież z góry podziękował.
  
 
     
januszcm 
Uczestnik forum


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 363
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-04-10, 12:02   

schematu Ci nikt nie podeśle, ale może z opisu coś zrobisz....

Zacznę od kuchni:-) tam zawsze najwięcej się zanbiera "prądożernych" urządzeń. Wydziel obwody do zasilania lodówki, zmywarki, czajnika i mikrofali- każde z tych urządzeń na oddzielny obwód do tego jeszcze piec+płyta tu chyba co oszczędzać co nie ma i daj 5x4mm. Do tego conajmniej 2-3 obwody na gniazda robocze nie zawadzi dać.
Gniazda robocze w pozostałych pomieszczeniach daj jeden pokój - jeden obwód (max co można powiesić to 10 gniazd na kazdy obwód.) - to co masz to masakra (20 gniazd na obwód)
Nie widze nigdzie wydzielonych obwodów na pralkę/piec-kotłownie. Na pewno warto jest powiesić oświetlenie na 3 obwodach a na pewno co najmniej 2 obwody na kondygnację w przypadku zaniku napięcia na jednej z faz nie grozi brak oświetlenia.

Do tego warto jeszcze chyba pomyśleć o klimatyzacji :-) , roletach/markizach. W trakcie budowy koszt niewielki a po zamieszkaniu i wykończeniu koszty rosną.

Rozdzielnię na taki dom to conajmniej 48polowa.

Dobrze jest również wydziellić oddzielne RCD do łazienki i do kotłowni.
_________________
niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 03-04-10, 13:34   

januszcm napisał/a:

Gniazda robocze w pozostałych pomieszczeniach daj jeden pokój - jeden obwód (max co można powiesić to 10 gniazd na kazdy obwód.) - to co masz to masakra (20 gniazd na obwód)


Max 10 - tak jest w prawie obowiązującym dzisiaj.
Ale najnowsze opinie specjalistów naszych i europejskich mówią o maksymalnie 6 - ciu gniazdach na obwód. I pewnie w tą stronę pójdzie zmiana norm w niedalekiej przyszłości. Jak kto chce - może o tym pamiętać.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
januszcm 
Uczestnik forum


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 363
Skąd: Kraków
Wysłany: 03-04-10, 14:09   

siekierowy napisał/a:
januszcm napisał/a:

Gniazda robocze w pozostałych pomieszczeniach daj jeden pokój - jeden obwód (max co można powiesić to 10 gniazd na kazdy obwód.) - to co masz to masakra (20 gniazd na obwód)


Max 10 - tak jest w prawie obowiązującym dzisiaj.
Ale najnowsze opinie specjalistów naszych i europejskich mówią o maksymalnie 6 - ciu gniazdach na obwód. I pewnie w tą stronę pójdzie zmiana norm w niedalekiej przyszłości. Jak kto chce - może o tym pamiętać.


i dlatego też poradziłem Koledze każd pokój/pomieszczenie na oddzielnym obwodzie :-) . W pokoju przeważnie robi sie gniazda na każdej ścianie po 2-3 w ramce co i ak pozwoli raktycznie dowolnie poustawiać meble bez obawy że zasłonią dostęp do gniazda
_________________
niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1080
Skąd: Suwałki
Wysłany: 03-04-10, 15:29   

siekierowy napisał/a:
Max 10 - tak jest w prawie obowiązującym dzisiaj.
Ale najnowsze opinie specjalistów naszych i europejskich mówią o maksymalnie 6 - ciu gniazdach na obwód.
Chciałbym poznać to prawo obowiązujące, mówiące o ilości gniazd na obwód, jakieś bliższe namiary? Pewnie jestem w błędzie, ale znam tylko zalecenia do norm EN mówiące o 50m² powierzchni na jeden obwód szeregowy i 100m² na obwód w formie pierścienia. Oczywiście poza obwodami kuchennymi.
Z góry dziękuję
Wiesław
   
     
jureczeknowy 
Uczestnik forum


Dołączył: 02 Kwi 2010
Posty: 8
Skąd: Wrocław
Wysłany: 03-04-10, 16:28   

Dużo mi pomogliście tylko nie rozumiem tych skrótów wszystkich fajnie jak by mi ktoś napisał z was co dokładnie elektryk ma dokupić do tej rozdzielni wiem ze na pewno będzie musiał ją wymienić . Inaczej będę musiał mu wydrukować wasze słowa zdanie w zdanie wiem jak już ma zrobić obwody już to sobie rozrysowałem ale nie wiem ile różnicówek jedno a ile tych 3 fazowych i wiem ze ma dać większe zabezpieczenie niż 40A.
Z góry wam podziękował.
 
     
mar_cik 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 115 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 840
Skąd: Zabierzów
Wysłany: 03-04-10, 17:02   

1. Rozłącznik (to co oznaczone jest na schemacie WG) o prądzie znamionowym 63A - trójbiegunowy - 1 szt.
2. Wyłącznik różnicowo- prądowy czterobiegunowy (trójfazowy) o prądzie znamionowym 40A, prądzie różnicowym 0,03A, z oznaczeniem AC - 1 szt.
3. Wyłącznik różnicowo- prądowy dwubiegunowy (jednofazowy) o prądzie znamionowym 40A, prądzie różnicowym 0,03A, z oznaczeniem AC - 3 szt.

Reszta czyli wyłączniki naprądowe B10 i B16 według potrzeb. Ochronniki przepięciowe B+C czteropolowe.

Rozdzielnica co najmniej 48 modułowa - osobiście polecam Hager serii Golf VF 318 TD (3x18 modułów), wygodne w montażu.
http://download.hager.com...s/golf_2010.pdf
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group