SEP Krakow 

Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Administruje
Stowarzyszenie Elektryków Polskich - Oddział Krakowski http://sep.krakow.pl


FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
3 fazowy wyłącznik nocny
Autor Wiadomość
reewqman 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 36
Skąd: olsztyn
Wysłany: 18-11-08, 21:18   3 fazowy wyłącznik nocny

witam panow elektrykow. sprawa wyglada tak:
baraki budowlane - male biura , warsztaty, w kazdym kilka gniazdek i 2 lub trzy punkty swietlne oraz grzejnik ktory jest non stop wlaczony. chodzi o to aby zastosowac jakis przekaznik- wylącznik nocny ktory bedzie mozna zaprogramowac na okreslone godziny włączania i wyłączania(całkowite odłaczenie od napiecia baraków, a wiec: czy moge go zastosowac przed zabezpieczeniami?). Szefowi chodzi o oszczędność oczywiscie. Szesc baraków zasilane jest L1 a drugie szesc barakowna L2, L3 napewno jest tez gdzies wykorzystane dlatego tez przekaznik - wyłącznik nocny powinien byc trójfazowy.Problemem jest to ze nie wiem pod jakim hasłem pytac sie o to w sklepie oraz czy jest przy tym jakies zabezpieczenie które nalezało by dobrac do obciążenia. Mile widziane oferty internetowe.
Za wszelka pomoc dziekuje.
 
 
     
Jack 
Aktywny uczestnik forum
Jacek


Pomógł: 1039 razy
Dołączył: 18 Cze 2006
Posty: 3968
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-11-08, 21:43   

Witam
Cytat kolegi reewqman:
Cytat:
chodzi o to aby zastosowac jakis przekaznik- wylącznik nocny ktory bedzie mozna zaprogramowac na okreslone godziny włączania i wyłączania

Najprostsze rozwiązania są najskuteczniejsze. Wystarczy zwykły stycznik 3-f dobrany do obciążenia i oraz zwykły programator czasowy może być roczny. I po problemie.
_________________
Jacek
 
     
reewqman 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 36
Skąd: olsztyn
Wysłany: 18-11-08, 21:50   

Drogi Jacku dziekuje za jakas pomoc. Jesli mozesz to nakieruj mnie bardziej na ten programtor. Jaki jest schemat ideowy podłaczania sie do stycznika? Podejzewam ze nie trudny.
 
 
     
irekub 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 105 razy
Wiek: 43
Dołączył: 22 Wrz 2006
Posty: 1124
Skąd: Wadowice
Wysłany: 19-11-08, 08:05   

Jack napisał/a:
Wystarczy zwykły stycznik 3-f dobrany do obciążenia i oraz zwykły programator czasowy może być roczny. I po problemie

Witam.
No pewnie! Programator czasowy CS4-16 z możliwością montażu na szynie ts-35 i załączany z niego stycznik z cewką 230V załątwią sprawę na cacy. Koszty takiej inwestycji (o ile jest miejsce w rozdzielnicy i w zależności od mocy którą mają przenieść styki stycznika) to około 350pln + jakaś stówka dla elektryka(w zależności ile sobie zawoła-ale zawsze można urządzić przetarg ofertowy ;-) ) za montaż i programowanie.
_________________
"A niechaj narodowie wżdy postronni znają, iż Polacy nie gęsi, iż swój język mają.” " M.Rej
 
 
     
vandj 
Uczestnik forum


Pomógł: 5 razy
Wiek: 31
Dołączył: 12 Maj 2006
Posty: 49
Skąd: Rypin Kuj - Pom
Wysłany: 19-11-08, 15:59   

programator np.
http://www.zamelcet.com/i...=83&id_prod=665


co do schematu to w miejsce żarówki dajesz wejscie na stycznik (cewka)... itd :)

Spotkałem się z czasówkami ze trzeba było wziąść tylko wyjście fazy z czasowego i doprowadzić zero do stycznika

stycznik od 20 do 40A

40A
http://www.el-dar.com.pl/...30V-4Z-226.html

25A
http://www.el-dar.com.pl/...30V-2Z-221.html

20A
http://www.el-dar.com.pl/...-2Z_2R-217.html
 
 
     
reewqman 
Uczestnik forum


Pomógł: 1 raz
Wiek: 26
Dołączył: 17 Cze 2008
Posty: 36
Skąd: olsztyn
Wysłany: 22-11-08, 14:46   

wszyscy Panowie bardzo mi pomogliscie. zakupilem oczywiscie ten programator roczny (185 zl) oraz stycznik. jedyną rzecza jaka mnie nadal zastanawia sa zabezpieczenia. elektryk ktory byl przede mna zastosowal zabezpieczenia 80A na fazę. programator jest na 16A a stycznik na 25A. mam do tego zabezpieczenia B25. czy powinienem dac zabezpieczenia przed wejściem do programatora i na wyjściu? czy te 80A nic nie przeszkadza? jesli pojdzie prad np 60A to bezpieczniki wytrzymaja a programator poleci na marsa. w jaki sposób moge sprawdzic jaki prad plynie w kazdej z faz?
 
 
     
stns 
Uczestnik forum


Pomógł: 46 razy
Dołączył: 24 Wrz 2008
Posty: 484
Skąd: Mk
Wysłany: 22-11-08, 16:01   

stycznik podłączasz do programatora natomiast obwody prądowe do styków stycznika prąd można zmierzyć miernikiem cęgowym

stycznik.jpg
Plik ściągnięto 173 raz(y) 43,37 KB

 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group