Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przewody elektryczne przechodzące przez łazienkę
Autor Wiadomość
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 11-03-14, 08:32   Przewody elektryczne przechodzące przez łazienkę

Mam dużą ilość przewodów elektrycznych ułożonych w łazience. Są to przewody 3 x 2,5 mm2; 3 x1,5 mm2 oraz 3 x 1,0 mm2 (od zasilania, oświetlenia i sterowania). Ułożone są pod sufitem i schodzą po scianie w dół. Następnie przechodzą przez tą ścianę do garażu, gdzie będzie tablica elektryczna. Ostatnio spotkałem się z opinią, że to nie jest najlepszy pomysł.
Ściana ta zostanie wyłożona oczywiście płytkami i będzie tam prysznic.
W związku z tym mam do Szanownych Kolegów pytanie:
1. Czy to jest problem?
2. Jak zabezpieczyć te kable aby wszystko było ok?
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 11-03-14, 09:45, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
myśliciel 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 35
Skąd: południe
Wysłany: 11-03-14, 12:34   

Po pierwsze czy te przewody zasilają odbiorniki w tej łazience? Bo jeśli zasilają urządzenia w innych pomieszczeniach to nie mogą przebiegać przez łazienkę.
Po drugie uznaje się że przewody na głębokości 5cm (np. w ścianie, stropie...) są już "poza łazienką"
To tak w świetle norm, natomiast jako, że łazienka jest specyficznym środowiskiem to trzeba by więcej informacji... mam nadzieje że przewody nie będą bezpośrednio pod płytkami?
Pozdrawiam
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 11-03-14, 13:18   

myśliciel napisał/a:
Po pierwsze czy te przewody zasilają odbiorniki w tej łazience? Bo jeśli zasilają urządzenia w innych pomieszczeniach to nie mogą przebiegać przez łazienkę.

Zasilają odbiorniki nie tylko w tej łazience.

myśliciel napisał/a:
Po drugie uznaje się że przewody na głębokości 5cm (np. w ścianie, stropie...) są już "poza łazienką"

To jest duża wiązka. Niektóre będą więc głębiej, a inne nie. Na te przewody przyjdzie warstwa tynku i płytki.
Czy to wystarczy?


myśliciel napisał/a:
To tak w świetle norm, natomiast jako, że łazienka jest specyficznym środowiskiem to trzeba by więcej informacji... mam nadzieje że przewody nie będą bezpośrednio pod płytkami?

Będą pod tynkiem i płytkami.
Może coś jeszcze zastosować ?
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 11-03-14, 17:53   

Cytat:
Po drugie uznaje się że przewody na głębokości 5cm (np. w ścianie, stropie...) są już "poza łazienką"
Nieprawda :^o :^o :^o
Nikt tak nie uznaje.
Gdzie to wyczytałeś???
W oławskim "vadamecum"???
Proszę przed "doradzaniem" zapoznać się z "łazienkową" normą.

A co zastosować???
Odpowiednie standardy!
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
myśliciel 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 35
Skąd: południe
Wysłany: 11-03-14, 19:55   

Cytat:
Proszę przed "doradzaniem" zapoznać się z "łazienkową" normą.

Niestety nie posiadam najnowszej normy, jednak w starej wyraźnie było zapisane że odnosi się do przewodów ułożonych do głębokości 5cm... I nie pisałbym tak pochopnie:
kkas12 napisał/a:
Nieprawda :^o :^o :^o
Nikt tak nie uznaje.

bo brzmi to jak byś znał wszystkich i o wszystkim wiedział - nawet jeśli miałeś dobre intencje
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 11-03-14, 20:10   

Kolego, nie przeginaj.
Wskazanej normy nie posiadasz a udzielasz "rad" sprzecznych z jej treścią.

A pisząc "nikt" miałem na myśli świadomych elektryków a nie "wujków dobra rada".
Nawet jeśli mają dobre intencje ;-)
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
myśliciel 
Uczestnik forum


Dołączył: 08 Lut 2012
Posty: 35
Skąd: południe
Wysłany: 11-03-14, 20:20   

kkas12 napisał/a:
Wskazanej normy nie posiadasz a udzielasz "rad" sprzecznych z jej treścią.

Rozumiem że słowo rad specjalnie dałeś w cudzysłów, bo póki co nie wypisałem jeszcze żadnej rady w tym temacie...
a co do tej sprzeczności z normą to szczerze mnie zaciekawiłeś... aż ciągnie mnie do jej zakupu...
Pozdrawiam
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 11-03-14, 20:45   

Cytat:
Po drugie uznaje się że przewody na głębokości 5cm (np. w ścianie, stropie...) są już "poza łazienką"
To jest właśnie Twoja "rada"!
Więc albo ją "uprawomocnisz" odpowiednim zapisem, albo przestań bić pianę kolego bo "łazienkowa" norma takiego rozwiązania nie przewiduje.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 11-03-14, 21:55   

Więc co mogę zrobić w tej sytuacji ?
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 12-03-14, 10:54   

Szanowni Koledzy bardzo proszę o pomoc, coś z tym muszę zrobić.
Kable są jednak już ułożone, jak je mogę zabezpieczyć ?
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 12-03-14, 15:31   

Cytat:
701.512.3 Ochrona oprzewodowania ze względu na wpływy zewnętrzne
Dodaje się:
Następujące wymagania stosuje się odpowiednio:
a) Oprzewodowanie zasilające urządzenie elektryczne w strefie 0, 1 lub 2 i wykonane na częściach ścian, które graniczą z tymi strefami, powinno być instalowane albo na powierzchni, albo wbudowane wewnątrz ściany na głębokości minimum 5 cm.
Oprzewodowanie zasilające odbiornik energii elektrycznej w strefie 1 powinno być wykonane:
– albo pionowo z góry przez ścianę z tyłu urządzenia lub poziomo w ścianie z tyłu urządzenia, jeżeli stały odbiornik jest zainstalowany nad wanną (np. urządzenie ogrzewające wodę);
– albo pionowo z dołu, albo poziomo przez przyległą ścianę, jeżeli urządzenie jest umieszczone w przestrzeni poniżej wanny.

Jak sam widzisz takie rozwiązanie jest niedopuszczalne.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 12-03-14, 16:56   

kkas12 napisał/a:

Następujące wymagania stosuje się odpowiednio:
a) Oprzewodowanie zasilające urządzenie elektryczne w strefie 0, 1 lub 2 i wykonane na częściach ścian, które graniczą z tymi strefami, powinno być instalowane albo na powierzchni, albo wbudowane wewnątrz ściany na głębokości minimum 5 cm.
Oprzewodowanie zasilające odbiornik energii elektrycznej w strefie 1 powinno być wykonane:
– albo pionowo z góry przez ścianę z tyłu urządzenia lub poziomo w ścianie z tyłu urządzenia, jeżeli stały odbiornik jest zainstalowany nad wanną (np. urządzenie ogrzewające wodę);
– albo pionowo z dołu, albo poziomo przez przyległą ścianę, jeżeli urządzenie jest umieszczone w przestrzeni poniżej wanny.
Jak sam widzisz takie rozwiązanie jest niedopuszczalne.


Czy włożenie tych przewodów w rurę PCV lub w listw PCV rozwiąże problem ?
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 12-03-14, 17:58   

kkas12 napisał/a:
Cytat:
Po drugie uznaje się że przewody na głębokości 5cm (np. w ścianie, stropie...) są już "poza łazienką"
To jest właśnie Twoja "rada"!
Więc albo ją "uprawomocnisz" odpowiednim zapisem, albo przestań bić pianę kolego bo "łazienkowa" norma takiego rozwiązania nie przewiduje.


kkas12 napisał/a:
Następujące wymagania stosuje się odpowiednio:
a) Oprzewodowanie zasilające urządzenie elektryczne w strefie 0, 1 lub 2 i wykonane na częściach ścian, które graniczą z tymi strefami, powinno być instalowane albo na powierzchni, albo wbudowane wewnątrz ściany na głębokości minimum 5 cm.


To w końcu jak jest z tymi 5 cm ?
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 12-03-14, 18:14   

Ułożenie przewodów na głębokości 5cm (w Niemczech 6cm) od lica ściany nie oznacza, że są one "poza łazienką".
Oczywiście, jeżeli ściana ma grubość 5 cm to siłą rzeczy ułożymy je poza łazienką, ale jeśli grubość ściany jest poniżej tego wymioar to przewodów układać nawet po drugiej stronie nie należy.
Ponadto w strefach układamy tylko przewody zasilające odbiorniki usytuowane z tych strefach.
Reszta w cytacie.
Więc proszę byś nie szukał pretekstu do zaakceptowania sytuacji jaką opisałeś.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 12-03-14, 20:10   

kkas12 napisał/a:
Więc proszę byś nie szukał pretekstu do zaakceptowania sytuacji jaką opisałeś.

Nie szukam pretekstu, szukam rozwiązania
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group