|
Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)
|
Czy to jest poprawnie wykonana instalacja ? |
Autor |
Wiadomość |
piotrbart
Uczestnik forum

|
Wysłany: 26-10-17, 19:27 Czy to jest poprawnie wykonana instalacja ?
|
|
|
Witam
Czy, tak powinna być wykonana instalacja elektryczna
(domki bliźniaki, buduje deweloper - u mnie elektrykę kładzie akurat ktoś inny niż na reszcie)
Izolacja na żyłach poprzecinana
Puszki pełne kabli tak, że nic się tam nie wciśnie (gniazdka włączniki)
druty wystające z wago na jakiś 1cm i wago pomieszane z kostkami ( w projekcie jest wszystko na wago)
od groma poszli ( u sąsiada widziałem może ze 2-3 w miejscach gdzie u mnie jest po 7 )
do jednego kabla 3 żyłowego duża niebieska peszla i do tego peszle nie są posklejane na izolacje na łączeniach.
Pytanie do osób obeznanych, czy to tak powinno wyglądać... ??? wykonawca twierdzi, że swoje zrobił i chcę zapłaty, powiedziałem mu, że nie zapłacę do póki nie będzie to porządnie zrobione. Powiedział, że porobił mi zwarcia na instalacji i mam mu zapłacić bo tego nie naprawi... ( deweloper płaci za 50 punktów standardowych ja dopłacam za dodatkowe u mnie wyszło 97 pkt. do dopłaty 47 x50zł)
Proszę o opinię
zdjęcia w albumie w linku poniżej:
album zdjęć instalcji |
|
|
|
 |
muti
Uczestnik forum Komputerek

Pomógł: 2 razy Wiek: 40 Dołączył: 28 Kwi 2011 Posty: 18 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 26-10-17, 19:45
|
|
|
Jeśli ten człowiek śmie się nazywać elektrykiem, to ja równie dobrze mogę mianować się np. astronautą...
Za to powinien dostać medal:
Heh, i jeszcze ten tekst:
Cytat: | Powiedział, że porobił mi zwarcia na instalacji i mam mu zapłacić bo tego nie naprawi... | rozbawił mnie bardzo mocno. Patrząc na jakość wykonania, to dziwne byłoby, gdyby tych zwarć tam nie było. Mega partacz a galeria może być wzorcem tego, jak nie powinno się wykonywać instalacji elektrycznych. |
_________________ Pozdrawiam,
Marek |
|
|
|
 |
piotrbart
Uczestnik forum

|
Wysłany: 26-10-17, 20:02
|
|
|
Dodam, że wszystkie puszki były ładnie pozamykane wieczkami do tynkowania, otworzyłem tylko kilka z nich i to są zdjęcia jakiś 6-7 miejsc, na otwieranie reszty zabrakło mi nerwów.
Czy przewody w tablicy powinny być podpisane ?
Czy osoba łącząca przewody w puszkach powinna mieć jakieś uprawnienia czy prawo tego nie wymaga ?
Czy biała izolacja przewodów powinna być ściągnięta do samego końca puszki ?
ilość peszli na podłogach, czy to wykonanie jest akceptowalne ??
Odbiór instalacji elektrycznej wykonuje kierownik budowy ? czy inna osoba się pod tym podpisuje ? i druga strona Czy ktoś z forum odbiera takie instalacje i czy by to odebrał ? |
|
|
|
 |
kozi966
Aktywny uczestnik forum inżynier elektryk

Pomógł: 102 razy Dołączył: 28 Mar 2011 Posty: 1152 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 27-10-17, 11:49
|
|
|
piotrbart napisał/a: | Czy przewody w tablicy powinny być podpisane ? |
Same przewody może i nie, ale zabezpieczenia powinny być opisane. Co do oprzewodowania, to się je opisuje, aby potem nie szukać gdzie, i co idzie.
piotrbart napisał/a: | Czy osoba łącząca przewody w puszkach powinna mieć jakieś uprawnienia czy prawo tego nie wymaga ? |
Nie, samo połączenie / ułożenie przewodów może zrobić ktoś "dowolny", zalecałbym jednak elektryka. Natomiast do odebrania instalacji / dopuszczenia ją do eksploatacji już tak.
Cytat: | Czy biała izolacja przewodów powinna być ściągnięta do samego końca puszki ? |
Niekoniecznie, ale nie może być tak, jak to wygląda teraz.
piotrbart napisał/a: | ilość peszli na podłogach, czy to wykonanie jest akceptowalne ?? |
Ja bym tego, prywatnie, nie odebrał.
Tutaj przykład wykonania:
https://obrazki.elektroda.pl/8099400600_1477344095.jpg
piotrbart napisał/a: | Odbiór instalacji elektrycznej wykonuje kierownik budowy ? czy inna osoba się pod tym podpisuje ? i druga strona Czy ktoś z forum odbiera takie instalacje i czy by to odebrał ? |
Dopuszczenie do eksploatacji wykonuje osoba posiadająca świadectwo kwalifikacji w zakresie Dozoru nad eksploatacją, zgodnie z Ustawą Prawo Budowlane. |
_________________ Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu. |
|
|
|
 |
simcode
Aktywny uczestnik forum

Pomógł: 91 razy Dołączył: 17 Sty 2011 Posty: 1495 Skąd: śląsk
|
Wysłany: 27-10-17, 16:19
|
|
|
piotrbart napisał/a: | Powiedział, że porobił mi zwarcia na instalacji i mam mu zapłacić bo tego nie naprawi |
Zgłosić do prokuratury. To podlega Art. 286. kk - Rozdział XXXV |
|
|
|
 |
Paniki
Uczestnik forum Elektryk

|
Wysłany: 27-10-17, 17:48
|
|
|
Ja bym mu nic nie płacił w ogóle za instalację i kazał to zdejmować wszystko i sobie zabrać.
Peszli może być dużo na podłodze, ale jednak brakuje estetyczności, można posklejać, a najbardziej to powinny być jakoś zamocowane by nie latały sobie luźno. Rozumiem, że instalacja jest skończona? |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do Ulubionych Wersja do druku
|
|