Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przewody elektryczne przechodzące przez łazienkę
Autor Wiadomość
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 18-03-14, 19:35   

Twój punkt widzenia i pojmowania normy mnie nie dziwi, gdyż nie jest on sla Ciebie ważny.
Ważny jest mój nick i nic więcej a Twój punkt widzenia i Twe "rady" zawsze będą inne niż moje nawet wtedy gdy to co piszesz urąga standardom i uznanym zasadom wiedzy technicznej.
Dla mnie liczy się bezpieczeństwo użytkownika czy osoby której doradzam a nie pogoń za "pomogami".
Tylko bezpieczeństwo.

A Ty kolego możesz sobie nawet w.l.z. prowadzić przez strefę 0 i 1 prowadzić.
I moim zdaniem tylko kompletny analfabeta techniczny może doradzać prowadzenie "obcych" przewodów przez te strefy.

Proponuję również cofnąć się do PN-IEC 60364-7-701:1999
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 43
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1054
Skąd: -------------
Wysłany: 18-03-14, 19:59   

Piszesz herezje kolego odnosząc się tylko do tych fragmentów normy ,które właśnie są Ci wygodne -to wszystko !
Cytat:
Twój punkt widzenia i pojmowania normy mnie nie dziwi, gdyż nie jest on sla Ciebie ważny.

Podważ więc ów "mój punkt widzenia " odnosząc się do części:
Cytat:
701.512.3 Ochrona oprzewodowania ze względu na wpływy zewnętrzne
na którą notabene się powołałeś ](*,)
I nie twórz własnych teorii pod pozorem wyimaginowanego bezpieczeństwa opierając się na wybranych fragmentach wyrwanych z kontekstu
Masz prawo myśleć "inaczej" możesz więc napisać "uważam że..." a nie "nie da sie"..sugerując że wskazana przez Ciebie norma jednoznacznie odrzuca określone rozwiązanie
Cytat:
Tylko bezpieczeństwo.
A więc już nie omawiana norma ? Zapomnieli w niej w tak -dość dokładnym- opisie, o bezpieczeństwie???

Cytat:
Ważny jest mój nick i nic więcej
sam do tego doprowadziłeś ... :mrgreen:
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 18-03-14, 20:29   

Napisz wyraźnie, że można obce przewody prowadzić przez strefę 0; 1 i 2.
Nie pisz elaboratów na mój temat, tylko napisz że takie prowadzenie przewodów jest jak najbardziej prawidłowe.
Napisz też, że bierzesz na siebie skutki wszystkich ewentualnych następstw wynikłych z Twej interpretacji.
Moim zdaniem (tradycyjnie już) błędnej.
Ale może wyjaśnisz (bo przecież wiesz wszystko) jaki cel przyświecał autorom normy, że umieścili w jej treści wzajemnie wykluczające się treści?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
kozi966 
Aktywny uczestnik forum
inżynier elektryk


Pomógł: 102 razy
Dołączył: 28 Mar 2011
Posty: 1151
Skąd: Warszawa
Wysłany: 18-03-14, 21:10   

Bez urazy ale czy poza normami nie obowiązuje jeszcze logiczne myślenie?

Ja osobiście w życiu nie zdecydowałbym się na prowadzenie jakichkolwiek innych przewodów przez pomieszczenie łazienki. Żadna różnicówka i żadne połączenia wyrównawcze mnie do tego ani nie zmusza ani nie przekonają. Omijam łazienkę szerokim łukiem, każdym przewodem który nie zasila odbiorów łazienkowych.
Stwierdzenie, że już są i że nie mam kasy na zmianę jest dla mnie takim samym partactwem jak wykorzystywanie żyły zielono-zółtej jako fazowej.

Pomieszczenie łazienki jest pomieszczeniem wilgotnym, to raz.
Umieszczenie przewodów 5cm w ścianie, ile to trzeba wykuć! Nie raz ściany zabraknie.

Proponuję autorowi zamiast szukać na forum, pogadać z elektrykami na miejscu (najlepiej jak skonsultuje się z więcej jak jednym)
_________________
Jeżeli się z czymś nie zgadzasz, przedstaw konkretne argumenty w stosunku do aktualnego tematu.
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 18-03-14, 21:14   

Wiem od autora z prywatnej korespondencji, ze usunął "obce" przewody ze stref.
Wiem też, że zrozumiał przesłanki autorów normy.
Niestety jak widać nie każdy to rozumie.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 18-03-14, 21:25   

robert99
Czy Twoim zdaniem to co wykonałem wcześniej (sytuacja opisana we wcześniejszych wątkach) było prawidłowe a przeróbki niepotrzebne ?
 
     
ekmir 
Uczestnik forum
ekmir


Dołączył: 04 Sie 2009
Posty: 141
Skąd: lubuskie
Wysłany: 18-03-14, 21:29   

kozi966 napisał/a:

Umieszczenie przewodów 5cm w ścianie, ile to trzeba wykuć! Nie raz ściany zabraknie.

Ja na ścianach nie żałowałem - zewnętrzne: 36, wewnętrzne: 24, działowe: 12
Ściany by wystarczyło :)

kozi966 napisał/a:
Proponuję autorowi zamiast szukać na forum, pogadać z elektrykami na miejscu (najlepiej jak skonsultuje się z więcej jak jednym)

Z tym na lokalnym rynku jest kłopot, już się o tym przekonałem przy okazji innych tematów np. uziomu, który doprowadziłem do poprawności dzięki Kolegom z tego forum :)
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 43
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1054
Skąd: -------------
Wysłany: 18-03-14, 22:25   

kkas12:
Cytat:
Napisz wyraźnie, że można obce przewody prowadzić przez strefę 0; 1 i 2.

Ależ to zostało dokładnie opisane w normie -patrz ostatni mój post z poprzedniej strony ,znów masz problem ze zrozumieniem podanych informacji ???

ekmir:
Cytat:

robert99
Czy Twoim zdaniem to co wykonałem wcześniej (sytuacja opisana we wcześniejszych wątkach) było prawidłowe a przeróbki niepotrzebne ?

Kolego ekmir porównaj to co opisałeś i to z czym realnie masz do czynienia w sytuacji którą opisałeś z tym co ja przedstawiłem w ostatnim poście poprzedniej strony ,tam z normy przedstawiono kilka istotnych założeń/ wymagań w sposób dość jasny ,porównaj i wyciągnij wnioski ...
kozi napisał:
Cytat:

Umieszczenie przewodów 5cm w ścianie, ile to trzeba wykuć! Nie raz ściany zabraknie.
Nie zawsze jest to związane z "kuciem" czasami to kwestia rozwiązań konstrukcyjnych
Cytat:
Ja osobiście w życiu nie zdecydowałbym się na prowadzenie jakichkolwiek innych przewodów przez pomieszczenie łazienki. Żadna różnicówka i żadne połączenia wyrównawcze mnie do tego ani nie zmusza ani nie przekonają.
To co kolegę przekonuje nie jest przedmiotem dyskusji ,nigdzie też w/w zapisy normy nie każą koledze prowadzić owych przewodów na wspomnianych głębokościach możesz kolego ominąć łazienkę (o ile to możliwe )dużym łukiem
wyraźnie odnosząc się do wypowiedzi kol kkas12 napisałem:
Cytat:
Masz prawo myśleć "inaczej" możesz więc napisać "uważam że..." a nie "nie da sie"..sugerując że wskazana przez Ciebie norma jednoznacznie odrzuca określone rozwiązanie
i to jest sednem dyskusji ,jeśli zabraniasz ok --- tylko na jakiej podstawie jeśli masz odmienne zdanie ,jak najbardziej ale wówczas: "uważam że ,moim zdaniem itp" :mrgreen:
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 18-03-14, 22:31   

Cytat:
....nigdzie też w/w zapisy normy nie każą koledze prowadzić owych przewodów na wspomnianych głębokościach ...
Bzdura.
Zapomniałeś jednak dodać "moim zdaniem"

I tradycyjnie beletrystyka zamiast odpowiedzi na konkretne pytanie autora wątku
Cytat:
Czy Twoim zdaniem to co wykonałem wcześniej (sytuacja opisana we wcześniejszych wątkach) było prawidłowe a przeróbki niepotrzebne ?

Czyli bicia piany ciąg dalszy a może omijanie szerokim łukiem konkretów :^o
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
Ostatnio zmieniony przez kkas12 18-03-14, 22:42, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 43
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1054
Skąd: -------------
Wysłany: 18-03-14, 22:42   

Bzdury to twoje posty!:
oto mój cytat w całości i pełnym znaczeniem wypowiedzi:
Cytat:
nigdzie też w/w zapisy normy nie każą koledze prowadzić owych przewodów na wspomnianych głębokościach możesz kolego ominąć łazienkę (o ile to możliwe )dużym łukiem
Ale dokładnie to samo zrobiłeś cytując pasujący Ci fragment normy :mrgreen: to takie Twoje - nieprawdaż ??? ](*,)
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 18-03-14, 22:46   

Tak, moje (a raczej brzmienie normy) jest takie.

Konkrety podawaj kolego a nie pisz elaboratów o niczym.
Ale do tego jest wymagane zrozumienie tego co się czyta.

Więc trzymaj swe psy na uwięzi i spróbuj zrozumieć to, że robisz wodę z mózgu innym osobom.

Zacznij od odpowiedzi na pytanie autora wątku
Cytat:
Czy Twoim zdaniem to co wykonałem wcześniej (sytuacja opisana we wcześniejszych wątkach) było prawidłowe a przeróbki niepotrzebne ?

Stać Cię na udzielenie konkretnej odpowiedzi???

Jednak zanim jej udzielisz proponuję odwiedzić doktora.
Cytat:
W pomieszczeniach kąpielowych na częściach ścian i ścianek działowych, ograniczających strefę 0, 1 lub 2, jest dopuszczalne tylko oprzewodowanie, które spełnia trzy następujące warunki:
- zasila sprzęt elektryczny w tych strefach,
- zawiera przewód ochronny i
- jest ułożone na wierzchu albo w ścianie na głębokości co najmniej 5 cm.

Są też wymagania odnośnie do trasy układania przewodów w pomieszczeniach kąpielowych:
-do odbiornika stałego w strefie 1 umocowanego na ścianie nad wanną, np. do ogrzewacza wody albo pionowo z góry, albo poziomo poprzez ścianę do tylnej części odbiornika.
-do odbiornika umieszczonego w strefie 1 pod wanną albo pionowo od dołu, albo poziomo poprzez przyległą ścianę,
- grubość ściany działowej pomiędzy powierzchnią ograniczającą strefę 0, 1 lub 2 a oprzewodowaniem innych obwodów, łącznie ze sprzętem nie służącym do zasilania urządzeń w pomieszczeniu kąpielowym, powinna wynosić co najmniej 5 cm.

Elektryk zaabsorbowany dotrzymaniem rygorów bezpieczeństwa w łazience, zwłaszcza w jej strefie 1, nie powinien ani chwili tracić z oczu, co znajduje się po drugiej stronie ściany (ścian) w obszarze tej strefy. Jeżeli jest to akurat przedpokój i tam umieściłby tablicę rozdzielczą mieszkaniową albo inne kłopotliwe skupisko przewodów i aparatów, to lekkomyślnie zgotowałby sobie źródło kłopotliwych niespodzianek.

https://www.redinpe.com/a...aterialy_03.pdf

Ale troll wie przecież "lepiej".
Żadne "doktory" mu niepotrzebne.
Więc ja odpowiem na zadane pytanie.
Tak kolego te przeróbki były niezbędne dla Twego i Twych najbliższych bezpieczeństwa.

Czyli po raz kolejny postawimy na wadze słowo oparte na wiedzy i doświadczeniu autorytetu oraz pianę ubitą przez oławski "samorodek".

Czy muszę chyba pytać co waży więcej?
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 43
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1054
Skąd: -------------
Wysłany: 19-03-14, 00:04   

Cytat:
kkas12:
Konkrety podawaj kolego a nie pisz elaboratów o niczym.

Poniżej zacytowałem raz jeszcze zapis normy wraz z ograniczonym jedynie do minimum opisem , bardziej konkretnie niestety nie potrafię ,w cytacie zawarte są w jasny i przejrzysty sposób złożenia i wytyczne które nie sposób nie zrozumieć chyba że-jak sam piszesz brakuje owego zrozumienia:
Cytat:
Ale do tego jest wymagane zrozumienie tego co się czyta.
Cytat:
Cytat:
Cytat:
701.512.3 Ochrona oprzewodowania ze względu na wpływy zewnętrzne

Następujące wymagania stosuje się odpowiednio:
a) Oprzewodowanie zasilające urządzenie elektryczne w strefie 0, 1 lub 2 i wykonane na częściach ścian, które graniczą z tymi strefami, powinno być instalowane albo na powierzchni, albo wbudowane wewnątrz ściany na głębokości minimum 5 cm.
Oprzewodowanie zasilające odbiornik energii elektrycznej w strefie 1 powinno być wykonane:
– albo pionowo z góry przez ścianę z tyłu urządzenia lub poziomo w ścianie z tyłu urządzenia, jeżeli stały odbiornik jest zainstalowany nad wanną (np. urządzenie ogrzewające wodę);
– albo pionowo z dołu, albo poziomo przez przyległą ścianę, jeżeli urządzenie jest umieszczone w przestrzeni poniżej wanny.
b). Wszelkie inne osadzone oprzewodowanie łącznie z osprzętem wbudowane wewnątrz części ścian lub przegród ,które ograniczają strefę 0,1 lub 2 powinny być umieszczone co najmniej na głębokości 5cm


Normy która jasno w punkcie "a" określa "Oprzewodowanie zasilające urządzenie elektryczne w strefie 0, 1 lub 2..." i sposób jego ułożenia, w przypadku gdy zasilane są urządzenia w w/w strefach oraz punkt "b" w którym norma odnosi się do "Wszelkie inne osadzone oprzewodowanie łącznie z osprzętem wbudowane wewnątrz części ścian lub przegród..."
norma wreszcie "mówi" o sytuacji w której punkty a i b nie są spełnione wówczas oprzewodowanie może być wykonane jeśli: -i tu norma za jeden z wystarczających kryteriów-, podaje fakt że jeśli przewód posiada żyłę ochronną i jest objęty ochroną wyłącznikiem RCD nie przekraczającym 30mA !!

Dokładnie o tym samym (chodź nie o wszystkim, co jak widać porusza sama norma) pisał "Twój" Pan Doktor , nie mieszaj do tego rozdzielnic bo mowa jest o przewodach ! A owe "kłopotliwe skupisko przewodów " czymkolwiek ono jest też nie mieści się w powyższych rozważaniach
Odnośnie cytatów to też kolego Ci umknęło (to samo opracowanie )?:

Cytat:
grubość ściany działowej pomiędzy powierzchnią ograniczającą strefę 0, 1 lub 2 a oprzewodowaniem innych obwodów,łącznie ze sprzętem nie służącym do zasilania urządzeń w pomieszczeniu kąpielowym, powinna wynosić co najmniej 5 cm.
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez robert99 19-03-14, 00:09, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
kkas12 
Aktywny uczestnik forum


Pomógł: 169 razy
Dołączył: 10 Sty 2009
Posty: 2336
Skąd: Oborniki Śl
Wysłany: 19-03-14, 00:08   

Więc konkretnie odpowiedz na pytanie autora wątku.
Cytat:
Czy Twoim zdaniem to co wykonałem wcześniej (sytuacja opisana we wcześniejszych wątkach) było prawidłowe a przeróbki niepotrzebne ?

Ja odpowiedziałem.
Cytat:
Tak kolego te przeróbki były niezbędne dla Twego i Twych najbliższych bezpieczeństwa.

Twa beletrystyka nie jest potrzebna.
Potrzebna jest konkretna odpowiedź!

Stać Cię na nią???

No chyba, że konkretnie nie potrafisz.



I norma norma wcale nie
Cytat:
..."mówi" o sytuacji w której punkty a i b nie są spełnione...
gdyż norma wyraźnie (i to bardzo) pisze
Cytat:
Gdzie a) lub b) nie są spełnione...
a to jest jednak różnica (albo jedno, albo drugie spełnione być musi.) mimo tego, że w Oławie nie dostrzegalna.

Tak oto narzuca się innym swój "punkt widzenia" posługując się fałszerstwem.


P.S.
I nie obrażaj trollu doktora bo do pięt mu nie dorastasz.
I nigdy nie dorośniesz.
_________________
pozdrawiam
Krzysiek
 
 
     
robert99 
Aktywny uczestnik forum
IRSEP o. Wrocław


Pomógł: 68 razy
Wiek: 43
Dołączył: 24 Lut 2008
Posty: 1054
Skąd: -------------
Wysłany: 19-03-14, 00:58   

Kkas12:
Ekmir napisał :
Cytat:
Mam dużą ilość przewodów elektrycznych ułożonych w łazience. Są to przewody 3 x 2,5 mm2; 3 x1,5 mm2 oraz 3 x 1,0 mm2 (od zasilania, oświetlenia i sterowania). Ułożone są pod sufitem i schodzą po scianie w dół. Następnie przechodzą przez tą ścianę do garażu, gdzie będzie tablica elektryczna. Ostatnio spotkałem się z opinią, że to nie jest najlepszy pomysł.
Ściana ta zostanie wyłożona oczywiście płytkami i będzie tam prysznic.
W związku z tym mam do Szanownych Kolegów pytanie:
1. Czy to jest problem?
2. Jak zabezpieczyć te kable aby wszystko było ok?

oraz
Cytat:
To jest duża wiązka. Niektóre będą więc głębiej, a inne nie. Na te przewody przyjdzie warstwa tynku i płytki.
Czy to wystarczy?

Z wypowiedzi Autora nie wynika że zostały spełnione wymagania normy -pkt a,b lub c o których mowa stąd moja sugestia w kierunku Autora sugerująca "samodzielne myślenie " z Jego strony ;
Cytat:
Kolego ekmir porównaj to co opisałeś i to z czym realnie masz do czynienia w sytuacji którą opisałeś z tym co ja przedstawiłem w ostatnim poście poprzedniej strony ,tam z normy przedstawiono kilka istotnych założeń/ wymagań w sposób dość jasny ,porównaj i wyciągnij wnioski ...

Jednak kolego odpowiedzi swojej w kierunku Autora nie podyktowałeś tymi właśnie aspektami ,skupiłeś się bowiem na
Cytat:
Cytat:
Po drugie uznaje się że przewody na głębokości 5cm (np. w ścianie, stropie...) są już "poza łazienką"

Nieprawda :^o :^o :^o
Nikt tak nie uznaje.
Gdzie to wyczytałeś???
W oławskim "vadamecum"???
Proszę przed "doradzaniem" zapoznać się z "łazienkową" normą.

Tak więc skupiłeś się nie na całej wypowiedzi Autora ale na owych "pięciu centymetrach " żwawo je negując \:D/ pomimo że nie były autorstwa kolegi Ekmir tylko kol myśliciel wykłócając się zresztą z Tym ostatnim o owe 5cm -gdzie tu analiza problematyki Autora ? Przedstawiłeś zresztą niepełny cytat z normy i to miało służyć za odpowiedź?
Nawet jeśli przeróbki wykonane przez kolegę ekmir były niezbędne - (czemu nie przeczę ) to na pewno Ty kolego właściwie uzasadnionych powodów "potrzeby "owych przeróbek nie podałeś -zwyczajnie się z nimi minąłeś drążąc zagadnienie owych pięciu centymetrów ! (do których zresztą ja się odniosłem rozbawiony Twoim opisem) Na sąsiednim forum -do którego się odniosłeś-również nie udzieliłeś trafnych odpowiedzi analizując założenia normy w odniesieniu do opisu kolegi ekmir
Tak więc krzyczysz "nie" i niekiedy zdarzy się że trafnie ,ale z kolei dużo rzadziej owe trafne "nie" w odniesieniu do poruszanego tematu/pytania wynikają z poprawnej analizy problemu z Twojej strony - zwykle przypominają grę w "chybił trafił"
W tym Twój problem kolego ](*,)

Cytat:

I norma norma wcale nie
Cytat:
..."mówi" o sytuacji w której punkty a i b nie są spełnione...
gdyż norma wyraźnie (i to bardzo) pisze
Cytat:
Gdzie a) lub b) nie są spełnione...
a to jest jednak różnica (albo jedno, albo drugie spełnione być musi.) mimo tego, że w Oławie nie dostrzegalna.

=D> proszę bardzo:
Cytat:
norma wreszcie "mówi" o sytuacji w której punkty a lub b nie są spełnione wówczas oprzewodowanie może być wykonane jeśli: -i tu norma za jeden z wystarczających kryteriów-, podaje fakt że jeśli przewód posiada żyłę ochronną i jest objęty ochroną wyłącznikiem RCD nie przekraczającym 30mA !!

Istotnie wprowadziłem zmianę podaną przez normę zastępując "i" -"lub" wykaż więc nieprawdziwość całego w/w cytatu po wprowadzeniu owej zmiany !
_________________
Chillout & Sax music ,na wieczór: http://www.youtube.com/watch?v=FTZ2ZDO5UXw


Pozdrawiam
Robert
Ostatnio zmieniony przez robert99 19-03-14, 01:21, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 19-03-14, 01:15   

robert99 napisał/a:

Nawet jeśli przeróbki wykonane przez kolegę ekmir były niezbędne - (czemu nie przeczę ) to na pewno Ty kolego właściwie uzasadnionych powodów "potrzeby "owych przeróbek nie podałeś -zwyczajnie się z nimi minąłeś drążąc zagadnienie owych pięciu centymetrów ! (do których zresztą ja się odniosłem rozbawiony Twoim opisem)


Ciekawy przypadek bicia piany. Zresztą, chyba nie pierwszy, bo o ile przeglądam fora, to Kolega robert99 z uporem godnym lepszej sprawy, nie pierwszy raz próbuje udowodnić, że wg niego białe może być czarne i odwrotnie. Kolega, jak widzę, ma nie tylko trudności z interpretacją polonistyczną niektórych określeń, ale z czytaniem norm również. Zechce więc Kolega zauważyć, że norma PN-HD 60364-7-701 z czerwca 2010 roku, zawiera w obtłukiwanym niemiłosiernie pkt. 701.512.3 również słowa: dodaje się
Mam nadzieję, że tak aktywny czynownik SEP będzie wiedział co to oznacza.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
Ostatnio zmieniony przez siekierowy 19-03-14, 01:16, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group