Strona Główna Forum STOWARZYSZENIA ELEKTRYKÓW POLSKICH
Witamy :)

FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pomoc przy odpowiednim zabezpieczeniu instalacji
Autor Wiadomość
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 05-04-10, 14:44   

15kvmaciej napisał/a:
ale ja wciąż mam pytanko, czy mogę zrobić w Polsce najbardziej klasyczne tu na wyspach rozwiązanie - przewód 3 x 2,5 , B32A, 25 podwójnych gniazdek(czyli 50) na całkowitej długości obwodu 80mb?


Wy se tam pijcie lipton's o piątej po południu, choćby bomby leciały i nam nie maroczcie głowy, bo po tej waszej herbacie to człowiek gorzej gada niż po litrze berbeluchy. A i myśli podobnie.
Ja rozumiem, że są święta i lenistwo żywcem z człeka wyłazi, ale linka podałem, a przeczytać się nie chciało. Jak się nie chciało, to niech się odczeka i napisze po świętach po przeczytaniu. Średnio przytomny Angol nie wie nawet co to pierun, bo go nie widział, więc jak tu gadać z takim człekiem? U mnie dwa lata temu waliło nawet we Wigilię Bożego Narodzenia, razem ze śniegiem. Dla Angola niewyobrażalne. No to co mu pierun wyindukuje w pierścieniu, skoro tego pieruna nie ma? Więc Angol se robi pierścionki. Ale Angol nie taki głupi, niby pierścionek zabezpieczył se 32A ale dał se jeszcze drugie zabezpieczenie we wtyczce. Trośkę mniejszejsze.
Ale i Angol nie taki znów konserwatysta. Pierścionki robił, ale już nie robi. Nawet jak nie wie, co to pierun.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 05-04-10, 14:57   

siekierowy napisał/a:
Dla Angola niewyobrażalne

No fakt, była teraz zima 30-lecia, przez dwa dni nad ranem minus 5 :mrgreen:
nawet zdązyłem pólmetrowego bałwanka uklepać- bo na lepienie śnieg był zbyt mokry. Dalej nie wiem, są przeszkody prawne na taką instalację?
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 05-04-10, 15:25   

15kvmaciej napisał/a:
siekierowy napisał/a:
Dla Angola niewyobrażalne

No fakt, była teraz zima 30-lecia, przez dwa dni nad ranem minus 5 :mrgreen:
nawet zdązyłem pólmetrowego bałwanka uklepać- bo na lepienie śnieg był zbyt mokry. Dalej nie wiem, są przeszkody prawne na taką instalację?


Som!!! bo na każdym gniazdku pisze 16A!!! I więcy nie można!
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 05-04-10, 15:30   

lipton to nie 'arbata, tylko 'czaj'. U was na wsi w supermarkecie "U Krysi" też powinien być Twings lady grey. To jest herbata. A na pierony, to Gożdzikowa mówiła, że pan Pikuś najlepszy.. :mrgreen: :mrgreen:

siekierowy napisał/a:
Som!!! bo na każdym gniazdku pisze 16A!!! I więcy nie można!

pitolicie Hipolicie. 16A odbioru, nijak sie to ma do pierścionka.
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
Ostatnio zmieniony przez Jan_Czech 06-04-10, 07:01, w całości zmieniany 1 raz  
 
     
Elektromonter2 
Aktywny uczestnik forum
OW SEP


Pomógł: 64 razy
Wiek: 35
Dołączył: 25 Maj 2009
Posty: 591
Skąd: Warszawa
Wysłany: 05-04-10, 15:38   

Nie ma mowy o o robieniu w Polsce instalacji mieszkaniowych , które są zasilane pierścieniowo . Takie układy stosujemy czasem w instalacjach przemysłowych . Za granicą takie rozwiązanie jest dopuszczalne , ponieważ każde urządzenie jest zabezpieczone oddzielnym bezpiecznikem ( we wtyczce )czyli jest niezależne od pozostałych . W Polsce tą niezależność zyskujemy poprzez budowę dużej ilości odrębnych obwodów . Tak , więc nie można w Polsce montować takiego układu na jednym zabezpieczeniu , ktory '' zabezpiecza '' cały dom .
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 05-04-10, 15:53   

15kvmaciej napisał/a:
lipton to nie 'arbata, tylko 'czaj'. U was na wsi w supermakecie "U Krysi" też powinien być Twings lady grey. To jest herbata. A na pierony, to Gożdzikowa mówiła, że pan Pikuś najlepszy.. :mrgreen: :mrgreen:


Ech, marzenia..., U Krysi, to jest tylko "Dobrzynka". Kto pamięta taka kawusię? Łza się w oku kręci... No, Goździkowa o pieronach nie gadała, przynajmniej mię się tak zdaje, alem móg nie słyszeć.... Ogólnie to my we wsi to som konserwatywne jak Angole i preferujemy gromnicę. Szczególnie baby i wieczorem.

Cytat:
pitolicie Hipolicie. 16A odbioru, nijak sie to ma do pierścionka.


A czego mię tu zarzucają cuś? Ja się odnosiłem do 32A.
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 05-04-10, 16:34   

Elektromonter2 napisał/a:
Za granicą takie rozwiązanie jest dopuszczalne , ponieważ każde urządzenie jest zabezpieczone oddzielnym bezpiecznikem ( we wtyczce )czyli jest niezależne od pozostałych

wiele odbiorników ma 'topik' we wnętrzu, to jest w kwestii producenta ochronić swój produkt. Chodzi o przełamanie stereotypów, czy masz opory podłączyć telewizor do promienia zabezpieczonego nadmiarówką 32A? Czy dla pieruna są to jakieś istotne granice, 16A, 10 gniazdek w promieniu, itp?
mnie się marzy ekumenia poparta legislacją- 'rąbiecie' wszystko w promieniu albo w gwieżdzie plus 'pyskówka' ile drutów w nadmiarówce, a gdzie miejsce na pierścień, są posesje w których i magistralka by mogła być, że o WLZ etce w willi nie wspomnę...
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 05-04-10, 16:59   

siekierowy napisał/a:
Som!!! bo na każdym gniazdku pisze 16A!!! I więcy nie można!

siekierowy napisał/a:
Cytat:
pitolicie Hipolicie. 16A odbioru, nijak sie to ma do pierścionka.



A czego mię tu zarzucają cuś? Ja się odnosiłem do 32A.

..nie pij tego więcej.. podeślę przepis na gruszki, albo na przepalany jęczmień, na co tam macie klęskę urodzaju, domowe tak nie poniewiera człowiekiem O:) O:) O:)
A te baby to preferują te gromnice na bateryjki czy z zasilacza, rankiem nigdy ich nie używają?? :mrgreen: :mrgreen:
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
krys1304 
Uczestnik forum


Pomógł: 12 razy
Wiek: 56
Dołączył: 25 Sty 2006
Posty: 136
Skąd: Gubin
Wysłany: 05-04-10, 18:44   

Witam
mar_cik napisał/a:

Dla jednofazowych obwodów stosujemy jednofazowe RCD. Temat był już wielokrotnie omawiany na forum.


Czy mógłby mi ktoś podać link do tego tematu?
_________________
Krzysztof

"Nie wstyd nie wiedzieć, lecz wstyd nie pragnąć swojej wiedzy uzupełnić."
 
     
15kvmaciej 
Aktywny uczestnik forum
wrażliwy elektryk



Pomógł: 57 razy
Wiek: 55
Dołączył: 16 Kwi 2009
Posty: 1340
Skąd: essex-uk
Wysłany: 05-04-10, 19:49   

krys1304 napisał/a:
Czy mógłby mi ktoś podać link do tego tematu?

śnieg cie zasypie nim przekopiesz się przez ten automacik. O:) Niektórym potrafi wywrócić swiat do góry nogami fakt, że są jednopolowe :mrgreen: :mrgreen:
_________________
..Prywatnie?? Odpowiedzieć Ci??
 
     
Johny Bravo 
Uczestnik forum


Pomógł: 48 razy
Wiek: 40
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 396
Skąd: internet
Wysłany: 05-04-10, 21:44   

Nie wiem jak u Angoli, ale w Polsce nie można zabezpieczyć urządzenie przewidzianego do przenoszenia obciążenia 16A zabezpieczeniem 32A.

Pozdrawiam
_________________
Johny Bravo
 
     
e-sparks 
Aktywny uczestnik forum



Pomógł: 119 razy
Dołączył: 24 Sty 2008
Posty: 1080
Skąd: Suwałki
Wysłany: 05-04-10, 23:10   

Johny Bravo napisał/a:
Nie wiem jak u Angoli, ale w Polsce nie można zabezpieczyć urządzenie przewidzianego do przenoszenia obciążenia 16A zabezpieczeniem 32A.
U Angoli nie można zabezpieczyć urządzenia 16-amperowego zabezpieczeniem 32 amper, ale u przemądrzałych Polaczków jak najbardziej. Gwoli ścisłości brytyjskie gniazda mają standardowo obciążalność 13 amper, a polskim 16-amperowym daleko do brytyjskich 13 amper. Te brytyjskie 32 ampery dotyczą zabezpieczenia obwodu gniazd utworzonego w postaci pierścienia, gdzie faktyczny przekrój żyły roboczej to 5mm², czyli 6,4 ampera/1mm², a w Twoim obwodzie zabezpieczenie 20A/2,5mm² daje 8 amper/1mm², przy 25 amperach to już dycha/mm.
Pytanie z dziedziny naiwnych: czy Angol głupszy, czy Polaczek?
Pozdrawiam, Wiesław
   
     
Johny Bravo 
Uczestnik forum


Pomógł: 48 razy
Wiek: 40
Dołączył: 26 Lut 2008
Posty: 396
Skąd: internet
Wysłany: 06-04-10, 06:22   

e-sparks napisał/a:
Gwoli ścisłości brytyjskie gniazda mają standardowo obciążalność 13 amper, a polskim 16-amperowym daleko do brytyjskich 13 amper. Te brytyjskie 32 ampery dotyczą zabezpieczenia obwodu gniazd utworzonego w postaci pierścienia,


Na temat jakości gniazd nie będę dyskutować. Nie widziałem tych angielskich. Ale zadam jedno pytanie. Jak w Anglii jest zabezpieczone gniazdo 13A? Tylko tym zabezpieczeniem 32A?

Pozdrawiam

PS Moja wypowiedz tyczyła się przeniesienia pierścienia 32A przeniesionego na polskie realia (czytaj: rozwiązania niepoprawnego w polskich realiach)
_________________
Johny Bravo
 
     
januszcm 
Uczestnik forum


Pomógł: 32 razy
Dołączył: 18 Paź 2007
Posty: 363
Skąd: Kraków
Wysłany: 06-04-10, 07:02   

:-k 32A w gniazdach domowych to chyba zakrawa porada taka na chęć zabicia kogoś.
BTW a jak się ma selektywność zabezpeczeń, w przypadku domów najczęściej zabezpieczenie przedlicznikowe to C25 akol 15kvmaciej doradza założenia pierścionka z B32A ](*,)

B32 zadziała przy prądzie 46,4A[/b] czyli w przypadku gniazda 16A może się zacząć palić a zabezpieczenie nie zadziała wogóle. Do tego jeszcze jak podepniesz do takiego gniazda jakieś urządzenie na przedłużaczu 1,5mm i przeciążysz taki obwód np 2 fareleami to owszem zabezpieczenie nawet nie raczy zadziałać przy założeniu że weźmiemy współczynnik 1,13 to i tak prąd 36,16A będzie i tak o wiele za dużo nawet dla przewodu 2,5mm

kol 15kvmaciej moze i takie rozwiązanie jest poprawne, a co od momentu zastosowania przedłużaczy 1,5mm albo jeszcze lepiej 1mm ??? (np sznur lączący radio, czy tez np ładowarke do laptopa? i następne pytanie jak się zachowa obwód (zabezpiczenie + obwód z podłączonym np przedłużaczem np do kosiarki ogrodowej) w przypadku zwarcia ???

Jak dla mnie takie obwody są nie do przyjęcia w domach, gdzie ludzie mają raczej niską wiedzę techniczną...
_________________
niech krawiec szyje ubrania,
a szewc naprawia buty,
poeta zaś pisze wiersze,
dentysta rwie ząb zepsuty
 
     
siekierowy 
Aktywny uczestnik forum
elektryk


Pomógł: 237 razy
Dołączył: 19 Cze 2006
Posty: 2339
Skąd: Galicja
Wysłany: 06-04-10, 07:26   

e-sparks napisał/a:
Johny Bravo napisał/a:
Nie wiem jak u Angoli, ale w Polsce nie można zabezpieczyć urządzenie przewidzianego do przenoszenia obciążenia 16A zabezpieczeniem 32A.
U Angoli nie można zabezpieczyć urządzenia 16-amperowego zabezpieczeniem 32 amper, ale u przemądrzałych Polaczków jak najbardziej. Gwoli ścisłości brytyjskie gniazda mają standardowo obciążalność 13 amper, a polskim 16-amperowym daleko do brytyjskich 13 amper. Te brytyjskie 32 ampery dotyczą zabezpieczenia obwodu gniazd utworzonego w postaci pierścienia, gdzie faktyczny przekrój żyły roboczej to 5mm², czyli 6,4 ampera/1mm², a w Twoim obwodzie zabezpieczenie 20A/2,5mm² daje 8 amper/1mm², przy 25 amperach to już dycha/mm.
Pytanie z dziedziny naiwnych: czy Angol głupszy, czy Polaczek?
Pozdrawiam, Wiesław


A ty się masz za Angola, czy tak siebie oceniasz?
_________________
Pozdrowienia.
____________
siekierowy
 
     
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group